Списание Дестинация България е един от организаторите на инициативата за организиране

...
Списание Дестинация България е един от организаторите на инициативата за организиране
Коментари Харесай

Всенародно празнично хоро се провежда в няколко града на България

Списание " Дестинация България "  е един от уредниците на самодейността за образуване на общобългарски празник за шерване – присъединяване във всенародно празнично хоро, ритуала с непреходната родова мощ за енергиен продан и единство на българите от близо и надалеч.

" Българско хоро ще се играе и отвън рамките на България. Имаме позвънявания от разнообразни страни, които желаят да вземат участие в самодейността ". Това акцентира в изявление за предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт " Павлинка Иванова, един от издателите на списание " Дестинация България ":

" Цялата концепция за това всенародно българско хоро е подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова. Нека това общобългарско хоро да има своите почитатели, да може да стане като традиция ".

" Народът споделя - " Друго си е, когато свири духовата музика ". Тази самодейност е хубава и заслужава специфична поддръжка ", показа пред БНР Корнелия Маринова, кмет на град Ловеч, един от градовете, присъединили се в празничната самодейност:

" Ще звучат доста хора. Общинският духов оркестър взе участие във всички тържества, които Община Ловеч провежда както в града, по този начин и в обитаемоте места към Ловеч. В днешния ден, Деня на Съединението, всенародното празнично хоро е за единство и в директния, и в необятния смисъл, тъй като ние сме хванати на едно хоро. Бедствието, което сега хората от Карловско претърпяват, а и всички ние като българи, значи, че още веднъж сме хванати на едно хоро, тъй че българската орис е значима ".

" Днешният празник съответствува с нашия фолклорен фестивал " Камено пее и танцува “, сподели Димитринка Бакалова, уредник на самодейността в Община Камено и началник на локалния фолклорен отбор:

" В момента на площада имаме към 300 реализатори, които не са единствено от Камено. Има от Равнец, от Бургас, от всички села от нашата община. От 30 години ние си организираме този празник и е отлично, че съответствува с тази хубава самодейност. Всички ще се заловен на едно хубаво тракийско право хоро. Всички участници са облечени в национални носии. Голям празник е тук ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР